Yük Asansörü Ne Demek?
Yük asansörü; yük adı verilebilecek ağırlıkta malzeme ve araçları taşıma amacı ile makineli sistemler ya da hidrolik sistemlerle üretilmiş, yükselticilere verilen isimdir. Asansörler lift sistemleri mantığında tasarlanan yükseltme araçlarıdır. Çeşitli amaçlarla üretilirler. Yük taşımak da bu amaçlardan biridir ve yük asansörleri de bu amaçla üretilir.
Yük asansörleri tasarım özellikleri bakımından diğer asansörlerden farklıdırlar. İnsan taşımak için tasarlanan asansörlerde konfor önemlidir. Ancak yük taşıyıcı asansörlerde durum böyle değildir. Konfordan ziyade taşıma ağırlığı kapasitesi öne çıkmaktadır. Büyük yük transferlerinin gerektiği alanlar olan; okullar, depolar fabrikalar, alışveriş merkezleri, bu tip asansörlerin sık kullanıldığı yerlerdir.
Yük Asansöründe İnsan Taşınır Mı?
Yük asansörleri isimlerinden de anlaşılacağı gibi yük taşımak için tasarlanan asansörlerdir. Konfordan uzak tasarlanırlar. Bu durum da asansörlerin araç ve eşyaların taşınması için tasarlanmasından kaynaklanmaktadır. Lojistik işlemler için yapılan yük asansörlerinin özellikleri de bu amaçlar doğrultusunda yapılmaktadır. Asansör yükseklikleri, taşıma ağırlıkları, kapı ve kabin boyutları istenilen tarz ve şekilde yapılmaktadır.
Yük asansörleri insan taşımak için tasarlanmasalar da endüstriyel alanlarda en sık tercih edilen asansör tipidir. Bunun nedeni ise taşınılan yük ile personelin de katlar arasındaki hareketini sağlamasıdır. Yolcu asansörü olamayacak hız ve konforda tasarlanan yük asansörleri, taşınan eşyaları, malzemelerin sorumlularının ve çalışanların kullanımına uygun şekilde tasarlanmaktadır.
Yük Asansörü Nasıl Çalışır?
Yük asansörü çalışma şekli lift sistemleri çalışma şekline benzemektedir. Yük asansörlerinin kullanılacağı alanlara göre iki temel tasarımı mevcuttur. Bunlardan ilki; hidrolik sistem ile çalışan yük asansörleridir. İkincisi ise makineli sistemlerle tasarlanan yük asansörleridir.
Yük asansörü; halatlı yük asansörü, makaslı yük asansörü, pistonlu yük asansörü, rampalı yük asansörü gibi türlere sahiptir. Bu türlerin çalışma şekilleri farklılık göstermektedir. Elektrikli çalışma sistemi ve hidrolik lift çalışma sitemi ile tasarlanabilecek bu sistemlerin çalışma prensipleri temelde aynı olsa da kaldırma kuvveti kaynakları ve malzemeleri farklıdır. Hidrolik lift sistemi ile tasarlanan asansörler Pascal sistemi ile tasarlanmaktadır. Sıvının hareket enerjisi ve basıncı kaldırma kuvvetine dönüştürülmektedir. Elektronik sistemlerle tasarlanan asansörlerde ise kaldırma kuvveti motor sistemi ile elde edilmektedir.
Asansörlerin Periyodik Kontrolleri Kaç Ayda Bir Yapılır?
Asansörlerin periyodik kontrolleri ve bakımları düzenli olarak yapılmalıdır. İnsan taşımak için tasarlanan asansörlerin periyodik bakım aralığı çok yakın değildir. Ancak yük taşıma asansörleri sık sık bakım yapılması gereken asansörlerdir. Bu asansörler ağırlığı fazla taşımalar yaptıkları için çabuk yıpranmaktadır. Bu yüzden de sık bakım yapılmalıdır. Sık bakımla yıpranma oranı düşürülmelidir.
Asansörlerin periyodik kontrolleri on iki ayda bir yapılmalıdır. Çünkü periyodik kontrol yönetmeliğine göre asansörler yılda bir kez kontrollerden geçmelidir. Ancak bakım için durum böyle değildir. Asansör bakımları aylık düzenli olarak yapılmalıdır. Güvenlik açsından bakımların ve kontrollerin düzenli yapılması oldukça önemlidir.
Periyodik Kontrolleri Yapılan Asansörler Kaç Grupta Değerlendirilir?
Periyodik kontrolleri yapılan asansörler 4 grupta değerlendirilirler. Bu dört grup:
- Kusursuz asansörler
- Hafif kusurlu asansörler
- Kusurlu asansörler
- Güvensiz asansörler, şeklinde sıralanmaktadır.
Kusursuz asansörler periyodik kontrol yönetmeliğinde yer alan tüm maddelerin gerçekleştirildiği asansörlerdir. Kullanım koşulları istenen düzeydedir. Denetimi A Tipi muayene tarafından denetim ve periyodik kontrol yapılması sonrası kusursuz bulunan asansörlere yeşil etiket yapıştırılır.
Hafif kusurlu asansörlere mavi renkli etiket yapıştırılır. Kusurlu asansörlere sarı renkli etiket yapıştırılır. Güvensiz asansörlere ise kırmızı renk etiket yapıştırılır. Güvensiz asansör kullanımına bina sorumlusu izin vermez ve asansör bakım onarımının 60 gün içinde yapılması sağlanır.
Dış Cephe Yük Asansörleri Fiyatları
Dış cephe yük asansörleri fiyatları taşıdıkları yük kapasitesine göre, tasarım özelliklerine göre belirlenmektedir. Yük asansörlerinin yükseklikleri, taşıma kapasiteleri, kapı yükseklikleri, kabin boyutları, çalışma hızları farklıdır. Bu özellikler de farklı fiyatlar ile alıcılara sunulmaktadır.
Asansör fiyatları araştırılırken kiralama hizmetleri ve ikinci el asansör hizmetleri de görülmektedir. Ancak ihtiyaca özel tasarlanan yeni sıfır kullanılmamış asansörler daha güvenli ve daha ekonomiktir. Bakım masrafları azdır. Kullanılmadıkları için uzun süre onarım masrafları olmayacaktır.
Dış cephe yük asansörleri fiyatları asansör türüne göre de değişim göstermektedir. Farklı türde asansörlerin fiyatları da farklıdır. Detaylı fiyat bilgisi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.