Cephe iskelesi çeşitleri onarım, boya, restorasyon, inşaat işlerinde kullanılmaktadır. Yardımcı sistem olarak değerlendirilebilir. Kullanım alanlarında inşaat işlerine destek olarak kullanılan bu sistemler çalışmalarınızı daha güvenli bir platformda tamamlamanızı sağlayacaktır. Üç tip iskele çeşidi bulunur. Bu çeşitlerle yüksek katlara daha güvenli bir şekilde ulaşım sağlanabilir. Personelin iç ve dış cephe işlerini rahatça yapmasını sağlar. Fitting, boru ve platform gibi aksesuarlardan oluşan bu sistemler yapının büyüklüğüne göre farklı ölçülerde kurulabilir. Amaç çalışmayı kolaylaştırmaktır. Kullanılan iskele çeşitleri ile personelin daha güvenli ve pratik bir şekilde çalışması mümkündür. Özellikle çalışma alanlarında sağlanan bu pratiklik işin ilerlemesine hız kazandırdığı gibi daha güvenli bir çalışma ortamı oluşturuyor.
İskele Çeşitleri
Cephe iskelesi çeşitleri arasında kalıp altı iskelesi olarak kullanılan bir tip olarak Cup- Lock iskele sistemi öne çıkar. Bu sistem yüksek yük kapasitesine sahiptir. Dairesel yapılan her açıdan kurulabilmesi ile çok büyük kolaylık sağlamaktadır. Kurulum aşamaları daha basit olan cephe iskelesi sadece çekiç ile montaj yapılmaktadır. Ürünün kırılacak ve kaybolacak parçaları bulunmaz. Bu nedenle diğer tiplere göre çok daha avantajlıdır. Flanşlı kamalı sistemler ise ülkemizde çok fazla tercih edilir. Baraj, izolasyon işleri, sıva- boya çalışmaları, duvar yapımı, kalıp altında kullanılan iskele sistemi yüksek perde inşası gerektiren işlerde çok amaçlı olarak kullanılmaktadır.
Cephe iskelesi çeşitleri içerisinde H tipi sistemde ülkemizde çokça kullanılır. Cephe modüllerinden oluşan bu sistemin her bir modülünde H çerçeve, bir yatay ve iki adet çapraz bağlantı elemanı bulunur. Bunlar taşıyıcı kafes sistemini oluşturmaktadır. Kurulumu için alt yar milleri gereklidir. H çerçeveler millere oturtulduktan sonra H çerçevelere çapraz olarak bağlanır. Bu cephe iskelesi tipi montajında saç kalaslar bulunur. Üst sırasına H çerçeve yerleştirilir ve merdivenler takılır. Bina bağlantıları için ise kelepçeli iskele dayamaları kullanılır. Dikey. Çapraz, ytary elemanlar birbirine pimler ile bağlanmaktadır. Bu şekilde oldukça kullanışlı bir şekilde üretilen inşaat iskelesi çeşitleri kullanım alanına göre seçilebilir. İskele seçimleri yaparken malzeme deneyleri, statik değerlendirme, taşıyıcı unsurlar, platformlar, kaynaklar, ankraj gibi başlıklarda dikkatli olunmalıdır.