Cephe iskelesi, özellikle inşaat alanında kullanılmakta olan bir malzemedir. Cephe iskeleleri, güvenlik olarak kullanılmakta olan önemli malzemelerdir. İnşaaat alanında büyük önem taşımakta olan cephe iskeleleri belirli çeşitlere sahiptir. Cephe iskelesi çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Cephe İskelesi Çeşitleri Nelerdir?
Cephe iskelesi çeşitleri, kullanım alanlarına ve şekillerine göre özel olarak oluşturulmuş olan iskele çeşitleridir. Bu çeşitler sayesinde her alana özel olan iskeleler kolay bir şekilde kullanılabilmektedir. Cephe iskele çeşitleri, aşağıda sırası ile belirtilmektedir.
CUP – LOCK (Fincanlı) İskele Sistemi
Bu iskele çeşidi, yüksek yük taşıma kapasitesine sahip olması nedeni ile özellikle kalip altı iskelelerde kullanılmaktadır. Cephi iskelesi olarak kullanılmakta olan bu iskele çeşitleri, dairesel yapılarda her açıda kullanılabilme nedeni ile tercih edilmektedir. Birçok alanda kolaylık sağlamakta olan bu cephe çeşitleri birçok iskele çeşidine göre daha kolay bir kuruluma sahiptir.
Avantajları
· Çok yönlü bağlantı oluşumunu destekler.
· Dairesel cephelerde herhangi bir sorun çıkarmadan kurulur.
· Merdiven sisteminin daha sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesi için imkan sunar.
Dezavantajları
· Üretimi için daha fazla kalıba ihtiyaç duyulur.
· Yatay borular ile sabitlenmediği zaman belirli sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Flanşlı Kamalı İskele Sistemi
En sık kullanılmakta olan iskele çeşididir. Kalip altında, duvar yapımında ve benzeri birbirinden farklı işlemlerde sıklıkla kullanılmakta olan bu iskele çeşidi, sistemlerin çekiç vasıtası ile kitlenmesini sağlamaktadır.
Dikey elamanlır üzerinde yer alan flanşlar, yatay elemanların uc kısmına takılmakta olan kurtagzı ve kama sisteminin çekiç vasıtası ile kitlenme oluşturulmaktadır. Dikey elemanların birbirine geçmeli sistemi sayesinde yapılması gerekli olan işlemlerin daha kolay bir şekilde yapılabilmesi de sağlanmaktadır. Bu nedenle bu çeşit sıklıkla tercih edilir.
Avantajları
· Merdiven sistemi için yapının dış tarafına ikinci bir sıra oluşturmak mümkündür.
· Flanşlarda 8 ayrı delik ve farklı yönlere montaj yapılabilme imkanı sunmakta olan bölgeler bulunur.
· Yapının şekline göre güvenli bir yerleşim imkanı sunmaktadır.
Dezavantajları
· Korkuluk montajı için belirli bir ölçüde montaj yapılmalıdır.
· Yatay boruların sabitlemesi ile belirli imkanların önü açılabilir.